Spara eller slösa

Är du en som sparar eller är du den som slösar? Vilken är din grej? Vi uppmanas att spara från olika håll och det gäller att man inte ställer sig så att man hamnar i en skuld så att den privata ekonomin får sig en törn. Alla har vi olika förutsättningar ekonomiskt och det gäller att man på ett eller annat sätt överlever.

Har man möjlighet att avsätta en summa till ett sparande så är det ju självfallet det absolut bästa. Det kan komma oförutsedda utgifter som de sparade slantarna kan användas till, fundera på hur du vill göra. Räkna på hur mycket som du skulle kunna avsätta för ett sparande varje månad och det kan i början vara en mindre summa bara för att komma igång.

För den som kommit upp i en något högre aktningsvärd ålder minns nog Sparbankens tidning för de yngre och figurerna Spara och Slösa, det var dåtidens sätt att lära barnen om ekonomi och om hur det går om man slösar och hur det går om man sparar. Det kanske inte är det moderna sättet att få barn att lära sig pengars värde idag men det är lite roligt att se den gamla filmen om hur det var förr.

Att lära sig om hur ekonomi fungerar kan hjälpa oss i framtiden och det gamla ordspråket; "Den som spar han har" talar sitt tydliga språk. Om man har koll på sin ekonomi så kan man unna sig saker ändå som kanske kostar en del, finns det med i den budget som man lagt upp så blir det inga större överraskningar.