Indiespel - de små guldkornen

Under de senaste decennierna så har det varit vanligt att de som investerat en stor tid av sin ugndom åt spel slutar ofta upp som en speldesigner. För många utvecklare så är detta berättelsen om varför de göra spel idag.

Så vad är ett indiespel? Det är en typ av spel som är skapat av små, ofta ensamma utvecklare. Indie står för Independant vilket är engelskans ord för självständig. Detta är inget nytt inom spelindustrin däremot så är det något som börjar komma tillbaka tack vare “crowdfunding” och Steams Greenlight funktion. Båda dessa metoder låter en liten studio få en ärlig chans att få visa upp och sälja sina produkter utan att tappa en stor del av inkomsten till en leverantör.

Greenlight är en funktion som tillhör Steam plattformen, detta är en relativt unik funktion. Det den göra är att du som utvecklare lägger upp först och främst konceptet för ditt spel. Redan där kan du se vad spelarena söker och vill ha i ett spel. Utvecklare som har en öppen diskussion med spelarena kommer se att i slutändan ha en populär produkt.

Crowdfunding är i princip du som konsument betalar för en produkt som inte finns ännu. Fördelen med detta är att utvecklaren inte behöver gå via ett stort bolag utan spelarbasen är de som betalar för produkten. Det finns alltid en negativ sida på detta också och det är att ibland så är det en utvecklare som lovar en massa saker, tar pengarna och sedan försvinner. Nackdelen är att ingen som betalat får då tillbaka sina pengar.